uitbreiding VIA20 onthuld

Op vrijdag 13 mei 2022 werd de uitbreiding van het kunstwerk VIA20 onthuld door de opdrachtgevers gemeente Vlaardingen, BAAK en Rijkswaterstaat, in bijzijn van de Vlaardingers wiens portret toegevoegd is aan het kunstwerk.

Het snelwegviaduct over de Lepelaarsingel is sinds november 2013 de drager van het kunstwerk VIA20: een serie portretten van Vlaardingers die dit viaduct regelmatig passeren. Eric van Straaten en ik (destijds werkzaam bij stichting Mooi Werk) ontwierpen dit kunstwerk. De portretten zijn geplaatst in ovale lichtbakken, door Eric en mij liefkozend ‘medaillons’ genoemd, die het viaduct verlichten.

Vanwege de komst van de Blankenburgverbinding werd de A20 verbreed en daarmee kreeg het viaduct over de Lepelaarsingel er ook vijf meter in de breedte bij.  Eric en ik hebben de opdracht gekregen om ook het kunstwerk uit te breiden. Bij drie fotosessies in september 2021 heeft Eric een grote groep Vlaardingers gefotografeerd, waaruit een selectie is gemaakt voor de uitbreiding. Bij de onthulling op 13 mei kregen de aanwezigen een klein boekje met de gehele serie portretten van de nieuwe fotosessies.

 

foto’s: Angelique van Woerkom

Op de carpoolplaats aan de Burgemeester Heusdenslaan organiseerden we een klein onthullingsfeestje, waarbij Eric een groepsfoto maakte van de vertegenwoordigers van de opdrachtgevers en de geportretteerden.  Met verkeersregelaars konden de aanwezigen een kijkje nemen in het viaduct. Het Vlaardingse cateringbedrijf Eten bij Bibi zorgde voor heerlijke Colombiaanse hapjes en drankjes.

Het Rotterdamse bedrijf NeonTime produceerde de nieuwe lichtbakken. En van alle medaillons werd de lampen vernieuwd, zodat het kunstwerk weer geruime tijd meekan.