uitbreiding VIA20 – kunstwerk in Vlaardingen

Over een week starten Eric van Straaten en ik met de opdracht voor uitbreiding van de portretten van het kunstwerk VIA20, opgeleverd in 2013. Lees er meer over op Vlaardingen24.

.

cultuurscouts Mooi Werk stoppen

Helaas is de afdeling cultuurparticipatie van de stichting, waar ik vele jaren leiding aan heb gegeven, genoodzaakt te stoppen met het mooie werk. Meer hierover is te lezen in hun nieuwsbrief. Het werken in de wijken van Schiedam heb ik met ongelooflijk veel plezier gedaan. Vaak, zoals op deze foto, met onze trouwe bondgenoot de mobiele cultuurkiosk, gemaakt door Roel Crul.

buitentekenlessen

Het is weer lente! Over enkele weken kunnen we wellicht weer buiten tekenen.

Vanaf half april geef ik de buitenlessen alleen op verzoek aan kleine groepjes (grootte afhankelijk van de dan geldende regels) voor zowel beginners als of gevorderden. Kosten in overleg (afhankelijk van aantal personen, duur en incl. of excl. materialen). Je kan je aanmelden als groepje (op dit moment max. 4) of individueel (dan stel ik zelf een groepje samen). Stuur mij een mail als je hier belangstelling voor hebt. En als je interesse hebt in een korte cursus tekenen in het natuurcentrum Gorinchem deze zomer, laat het me weten, want dat zit ook in de planning.

tekenles online

Vier maanden geleden kwam er door de nieuwe lockdown weer een einde aan het geven van tekenlessen. Aanvankelijk greep ik terug op het filmen van tekenopdrachten en het uitwisselen van de resultaten via whatsapp, maar daarbij miste ik de interactie. Eind januari ben ik met 7 cursisten gestart met Zoom-bijeenkomsten. Naar omstandigheden bevalt dit goed en zijn we inmiddels gestart met een tweede serie van zes Zoom-samenkomsten van 15.00 tot 16.00 uur op de vrijdagmiddag. Dan bekijken en bespreken we elkaars tekeningen en geef ik een nieuwe opdracht. Om niet alles alleen maar online te zien, sturen we elkaar ook wekelijks ‘brievenbuskunst’ of, zoals wij het noemen ‘aan-tekeningen’ (een collage of tekening gericht aan…). Altijd een feest om in je brievenbus iets te vinden dat een mede-cursist voor jou gemaakt heeft.

 

atelierlessen

Vind je het prettig om in de intieme sfeer van een kunstenaarsatelier af en toe tekenles te krijgen? Alleen of met z’n tweeën? In mijn atelier in Kedichem is alles aanwezig om te tekenen en schilderen.

Altijd al graag (beter) willen leren tekenen, maar geen tijd of zin in een wekelijkse cursus? Of als gevorderde tekenaar een ander onderwerp of een nieuwe techniek leren? Wil je naast je drukke baan of leven een moment voor jezelf, als ontspanning? Wil je naar een expositie toe werken? Of wil je een portfolio maken? Of één keer in de maand komen voor een nieuwe impuls? Met veel persoonlijke aandacht en naar eigen believen gerichte of vrije opdrachten op jouw niveau kan jij jouw tekenvaardigheden en schildertechnieken (verder) ontwikkelen. Samen kijken we waar jouw kwaliteiten liggen en met welke materialen en inspiratiebronnen je het liefste werkt.

(Ik ben in september 2021 gestopt met het geven van atelierlessen.)

Coverart Dark Extra Light – Vanderbilt band

Voor Vanderbilt, de band waarin Sal Hagen speelt, maakte ik enkele tekeningen voor het online zetten van hun nummer Dark Extra Light. Leuke opdracht met voor mij geheel nieuwe digitale toepassingen van tekentechnieken als monotype en waterverf. Luister vooral ook naar het nummer! Er volgt nog meer.

 

buitentekenworkshops

Hoe heerlijk is het om er met een schetsboek op uit te trekken en te tekenen in de vrije natuur? Zeker nu we meer thuis zitten dan we gewend waren. Het verblijven in de vrije natuur, een beetje tot rust komen al krabbelend in een schetsboekje, en elkaars schetsen bekijken is een ervaring op zich. De omgeving van mijn atelier in het dorpje Kedichem, dat gelegen is aan de Linge, leent zich goed om het landschap te tekenen. Daarnaast is er buiten voldoende ruimte om afstand te bewaren en werken we met een groepje van max. 6 tekenaars (en 2 begeleiders).

Het schetsen van het landschap (of landschapselementen) doen we hoofdzakelijk in zwart/wit en grijstonen met diverse tekenmaterialen zoals potlood, houtskool, syberisch krijt en o.i.inkt. Ben je gevorderd of doe je meerdere keren mee, dan kan er ook in kleur gewerkt worden met diverse teken- en schildermaterialen zoals aquarelverf (of -potloden) en pastel- en oliekrijt. 

De workshops zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Neem een schetsboek, houtskool en/of siberisch krijt, een kneedgum en evt. een klapstoeltje of kleedje mee.

Stuur mij een mail (zie contactgegevens) als je vragen hebt of deel wilt nemen.

 

 

cursussen in Gorinchem starten in september

Door de Coronacrisis starten de teken/schildercursussen, die ik dit voorjaar zou geven, alsnog in september.

De cursus tekenen start op woensdagmiddag 2 september 2020 in de ULO in Gorinchem.

De atelierclub (los te volgen bijeenkomsten) start op vrijdagmiddag 4 september 2020 in de ULO in Gorinchem.

Klik op de links naar de culturele menukaart Gorinchem voor meer informatie en aanmelden.

uitstel cursussen

Na de bekendmaking op 15 maart dat scholen, horeca en sportclubs dichtgaan, is ook besloten dat de locatie waar mijn cursussen zouden starten (de ULO in Gorinchem) dicht gaat tot nadere orde. Nu alle samenkomsten tot juni verboden zijn, zal ik tot het nieuwe cursusseizoen geen cursussen geven (overigens wel individuele lessen en buitentekenworkshops). Na de zomervakantie starten de cursussen in de ULO  alsnog.

Voor nu wens ik alle cursisten en belangstellenden veel creativiteit in deze ontregelende tijden. Zit je (alleen) thuis, gebruik de vrijgekomen tijd met het vullen van een dag/schetsboek met elke dag een tekeningetje.  En…blijf gezond!

 

geslaagde nieuwjaarsborrel Polderpeil

Het bestuur van Polderpeil en ik hebben op 8 januari j.l. in mijn atelier in de polder met circa 25 gasten getoost op het nieuwe jaar en onze nieuwe stichting.

Voorzitter: Henk Ketelaars

Secretaris: Claire Westrup

Penningmeester: Eric van Straaten

 

 

Polderpeil werd gesponsord door Hulp & Advies (Peter van Mersbergen) met enkele flessen appelcider van De Krenkelaar.

(Foto’s: Eric van Straaten)