Workshops tekenen met takken

Een korte workshop tijdens Fête de la Nature, in het Natuurcentrum Gorinchem op zaterdag 3 september 2022 van 16.00 tot 17.30 uur.

prijs: € 5,00 p.p. / aanmelden: educatie@ncgorcum.nl

In deze vrolijke workshop werken we op diverse manieren met natuurlijke materialen. Tekenen kan namelijk met allerlei materialen op allerlei ondergronden; denk aan het tekenen met je vinger in het zand, een van de eenvoudigste manieren.

Komende zaterdag gaan we zelf penselen en kwasten maken van takken, touw, stenen, bladeren, bloemen etc. We gaan daarmee tekenen met (van te voren) zelfgebrouwen walnoten-inkt. We gaan onze arm verlengen met een tak, we laten de wind ons helpen en, als het een zonnige dag is, laten we ons inspireren door schaduwen. Met houtskool maken we tekeningen door te frotteren (‘rubben’) op boomschors, baksteen en andere ruwe oppervlakken. Wellicht vinden we ook nog inspiratie in de moestuin of keuken en pointilleren we met prei en broccoli. Hoe dan ook; de natuur stimuleert jouw vindingrijkheid en geeft jou hopelijk veel ideeën.

Na er een uur vrolijk op los te hebben geëxperimenteerd, exposeren we de tekeningen (als het niet regent) aan een lange waslijn in de dierenweide. Zo kunnen we met elkaar naar de resultaten te kijken, die wapperend in de natuur, een Fête zijn om naar te kijken!

   

uitbreiding VIA20 onthuld

Op vrijdag 13 mei 2022 werd de uitbreiding van het kunstwerk VIA20 onthuld door de opdrachtgevers gemeente Vlaardingen, BAAK en Rijkswaterstaat, in bijzijn van de Vlaardingers wiens portret toegevoegd is aan het kunstwerk.

Het snelwegviaduct over de Lepelaarsingel is sinds november 2013 de drager van het kunstwerk VIA20: een serie portretten van Vlaardingers die dit viaduct regelmatig passeren. Eric van Straaten en ik (destijds werkzaam bij stichting Mooi Werk) ontwierpen dit kunstwerk. De portretten zijn geplaatst in ovale lichtbakken, door Eric en mij liefkozend ‘medaillons’ genoemd, die het viaduct verlichten.

Vanwege de komst van de Blankenburgverbinding werd de A20 verbreed en daarmee kreeg het viaduct over de Lepelaarsingel er ook vijf meter in de breedte bij.  Eric en ik hebben de opdracht gekregen om ook het kunstwerk uit te breiden. Bij drie fotosessies in september 2021 heeft Eric een grote groep Vlaardingers gefotografeerd, waaruit een selectie is gemaakt voor de uitbreiding. Bij de onthulling op 13 mei kregen de aanwezigen een klein boekje met de gehele serie portretten van de nieuwe fotosessies.

 

foto’s: Angelique van Woerkom

Op de carpoolplaats aan de Burgemeester Heusdenslaan organiseerden we een klein onthullingsfeestje, waarbij Eric een groepsfoto maakte van de vertegenwoordigers van de opdrachtgevers en de geportretteerden.  Met verkeersregelaars konden de aanwezigen een kijkje nemen in het viaduct. Het Vlaardingse cateringbedrijf Eten bij Bibi zorgde voor heerlijke Colombiaanse hapjes en drankjes.

Het Rotterdamse bedrijf NeonTime produceerde de nieuwe lichtbakken. En van alle medaillons werd de lampen vernieuwd, zodat het kunstwerk weer geruime tijd meekan.

atelierlessen

Vind je het prettig om in de intieme sfeer van een kunstenaarsatelier af en toe tekenles te krijgen? Alleen of met z’n tweeën? In mijn atelier in Kedichem is alles aanwezig om te tekenen en schilderen.

Altijd al graag (beter) willen leren tekenen, maar geen tijd of zin in een wekelijkse cursus? Of als gevorderde tekenaar een ander onderwerp of een nieuwe techniek leren? Wil je naast je drukke baan of leven een moment voor jezelf, als ontspanning? Wil je naar een expositie toe werken? Of wil je een portfolio maken? Of één keer in de maand komen voor een nieuwe impuls? Met veel persoonlijke aandacht en naar eigen believen gerichte of vrije opdrachten op jouw niveau kan jij jouw tekenvaardigheden en schildertechnieken (verder) ontwikkelen. Samen kijken we waar jouw kwaliteiten liggen en met welke materialen en inspiratiebronnen je het liefste werkt. Het is ook mogelijk om met z’n tweeën een atelierles te boeken. Dan werken jullie wel aan dezelfde onderwerpen en technieken.

Prijs:

Volwassenen: 65 euro per 1,5 uur of 45 euro voor 1 uur,  excl. 21% BTW, het meeste materiaalgebruik en koffie/thee.

Duo-les: 80 euro per 1,5 uur (1 uur niet mogelijk),  excl. 21% BTW, het meeste materiaalgebruik en koffie/thee.

uitbreiding VIA20 – kunstwerk in Vlaardingen

Over een week starten Eric van Straaten en ik met de opdracht voor uitbreiding van de portretten van het kunstwerk VIA20, opgeleverd in 2013. Lees er meer over op Vlaardingen24.

.

cultuurscouts Mooi Werk stoppen

Helaas is de afdeling cultuurparticipatie van de stichting, waar ik vele jaren leiding aan heb gegeven, genoodzaakt te stoppen met het mooie werk. Meer hierover is te lezen in hun nieuwsbrief. Het werken in de wijken van Schiedam heb ik met ongelooflijk veel plezier gedaan. Vaak, zoals op deze foto, met onze trouwe bondgenoot de mobiele cultuurkiosk, gemaakt door Roel Crul.

buitentekenlessen

Het is weer lente! Over enkele weken kunnen we wellicht weer buiten tekenen.

Vanaf half april geef ik de buitenlessen alleen op verzoek aan kleine groepjes (grootte afhankelijk van de dan geldende regels) voor zowel beginners als of gevorderden. Kosten in overleg (afhankelijk van aantal personen, duur en incl. of excl. materialen). Je kan je aanmelden als groepje (op dit moment max. 4) of individueel (dan stel ik zelf een groepje samen). Stuur mij een mail als je hier belangstelling voor hebt.

tekenles online

Vier maanden geleden kwam er door de nieuwe lockdown weer een einde aan het geven van tekenlessen. Aanvankelijk greep ik terug op het filmen van tekenopdrachten en het uitwisselen van de resultaten via whatsapp, maar daarbij miste ik de interactie. Eind januari ben ik met 7 cursisten gestart met Zoom-bijeenkomsten. Naar omstandigheden bevalt dit goed en zijn we inmiddels gestart met een tweede serie van zes Zoom-samenkomsten van 15.00 tot 16.00 uur op de vrijdagmiddag. Dan bekijken en bespreken we elkaars tekeningen en geef ik een nieuwe opdracht. Om niet alles alleen maar online te zien, sturen we elkaar ook wekelijks ‘brievenbuskunst’ of, zoals wij het noemen ‘aan-tekeningen’ (een collage of tekening gericht aan…). Altijd een feest om in je brievenbus iets te vinden dat een mede-cursist voor jou gemaakt heeft.

 

Coverart Dark Extra Light – Vanderbilt band

Voor Vanderbilt, de band waarin Sal Hagen speelt, maakte ik enkele tekeningen voor het online zetten van hun nummer Dark Extra Light. Leuke opdracht met voor mij geheel nieuwe digitale toepassingen van tekentechnieken als monotype en waterverf. Luister vooral ook naar het nummer! Er volgt nog meer.

 

buitentekenworkshops

Hoe heerlijk is het om er met een schetsboek op uit te trekken en te tekenen in de vrije natuur? Zeker nu we meer thuis zitten dan we gewend waren. Het verblijven in de vrije natuur, een beetje tot rust komen al krabbelend in een schetsboekje, en elkaars schetsen bekijken is een ervaring op zich. De omgeving van mijn atelier in het dorpje Kedichem, dat gelegen is aan de Linge, leent zich goed om het landschap te tekenen. Daarnaast is er buiten voldoende ruimte om afstand te bewaren en werken we met een groepje van max. 6 tekenaars (en 2 begeleiders).

Het schetsen van het landschap (of landschapselementen) doen we hoofdzakelijk in zwart/wit en grijstonen met diverse tekenmaterialen zoals potlood, houtskool, syberisch krijt en o.i.inkt. Ben je gevorderd of doe je meerdere keren mee, dan kan er ook in kleur gewerkt worden met diverse teken- en schildermaterialen zoals aquarelverf (of -potloden) en pastel- en oliekrijt. 

De workshops zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Neem een schetsboek, houtskool en/of siberisch krijt, een kneedgum en evt. een klapstoeltje of kleedje mee.

Stuur mij een mail (zie contactgegevens) als je vragen hebt of deel wilt nemen.

 

 

cursussen in Gorinchem starten in september

Door de Coronacrisis starten de teken/schildercursussen, die ik dit voorjaar zou geven, alsnog in september.

De cursus tekenen start op woensdagmiddag 2 september 2020 in de ULO in Gorinchem.

De atelierclub (los te volgen bijeenkomsten) start op vrijdagmiddag 4 september 2020 in de ULO in Gorinchem.

Klik op de links naar de culturele menukaart Gorinchem voor meer informatie en aanmelden.